ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، هشدار داده است که، طبق آخرین تغییرات دکترین هستهای، چنانچه به کشورش حمله گسترده شود ممکن است با سلاح هستهای پاسخ دهد.
پوتین، روز چهارشنبه ۲۵ سپتامبر (چهارم مهر) در نشست شورای امنیت روسیه، گفت که براساس بازنگری در دکترین هستهای، حمله یک قدرت غیرهستهای با «حمایت یا مشارکت» یک قدرت هستهای به این کشور بهمنزله «حمله مشترک به روسیه» تلقی میشود.
او در ادامه تاکید کرد که چنین حملهای «تهدید حیاتی حاکمیت روسیه» محسوب میشود و این کشور میتواند در پاسخ به یک حمله متعارف از سلاحهای هستهای استفاده کند.
روز پنجشنبه نیز دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، ضمن یادآوری تهدید پوتین، گفت که این حرف باید «هشداری قطعی» برای غرب به شمار آید و درمورد پیامدهای «مشارکت در حمله به روسیه از راههای مختلف و نهتنها با سلاح هستهای» به همه کشورها هشدار میدهد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در نقطه مقابل، اتحادیه اروپا اظهارنظر و تصمیم پوتین در تغییر دکترین هستهای را «بیپروا و غیرمسئولانه» توصیف کرد.
به گزارش الجزیره، پیتر استانو، سخنگوی سیاست خارجی اتحادیه اروپا، به خبرنگاران گفت: «اولین بار نیست که پوتین با زرادخانه هستهایاش قمار میکند. ما البته بهشدت این تهدیدها را محکوم میکنیم.»
طبق قوانین داخلی روسیه، رئیسجمهوری این کشور تصمیمگیرنده اصلی برای استفاده از زرادخانه هستهای است.
تهدیدهای اخیر پوتین و تغییرات دکترین هستهای این کشورآشکار میکند که روسیه به آستانه استفاده از تسلیحات اتمی به میزان قابلتوجهی نزدیکتر شده و این در حالی است که متحدان غربی اوکراین مجوز استفاده این کشور از سلاحهای دوربرد برای حمله به اهداف نظامی روسیه را بررسی میکنند.
پوتین در اظهارنظر اخیرش صراحتا از اوکراین نام نبرد، اما گفت که با توجه به تهدیدها و مخاطرات جدید علیه روسیه و با نظر به چشمانداز جهانی که بهسرعت در حال تغییر است بازنگری در دکترین هستهای را ضروری میداند.
روسیه از حدود دو سال پیش که حمله نظامی به اوکراین را آغاز کرد، در تلاش برای منصرف کردن متحدان غربی از حمایت اوکراین بوده است. رئیسجمهوری روسیه در دو سال اخیر چندین بار بهطور ضمنی به حمله اتمی تهدید کرده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، از قدرتهای غربی خواسته است که تهدیدات روسیه را نادیده بگیرند. در پیوند با همین موضوع، آندری یرماک، رئیس دفتر زلنسکی، نیز گفت که اظهارات اخیر پوتین چیزی بیش از باجخواهی نیست. او در ادامه افزود: «روسیه دیگر هیچ ابزاری برای ارعاب جهان بهجز باجخواهی هستهای ندارد، حال آنکه این ابزارها دیگر کارایی ندارند.»
بر مبنای دکترین هستهای پیشین روسیه، که در فرمانی در سال ۲۰۲۰ تنظیم شده است، مسکو زمانی میتواند از زرادخانه هستهایاش استفاده کند که تحت حمله هستهای دشمن یا حمله متعارفی باشد که «موجودیت این کشور را به خطر انداخته است».
تندروهای روس نیز ماهها است که خواستار تجدیدنظر در این دکترین شده بودند و ادعا میکردند که نسخه پیشین بسیار مبهم بوده است و این تصور را ایجاد میکرده که مسکو هرگز از سلاحهای هستهای استفاده نخواهد کرد.
پوتین در سخنان اخیرش تاکید کرد که دکترین تجدیدنظرشده شرایط استفاده از سلاحهای هستهای را با جزئیات بیشتری بیان میکند، به این معنا که میتوان پس از حمله هوایی گسترده به آن کشور از سلاح اتمی استفاده کرد.
او گفت: «در بازنگریها، شرایط استفاده از سلاح هستهای بهوضوح بیان شده است.»
روسیه بزرگترین قدرت هستهای جهان است. این کشور و آمریکا ۸۸ درصد از کلاهکهای هستهای جهان را در اختیار دارند.